Η Κάλυμνος

Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε ιδιαίτερα με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Μάλιστα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κάλυμνος παραμένει η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως το Νησί των Σφουγγαράδων. Το αγνό θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου, φημισμένο για την ποιότητά του ήδη από την αρχαιότητα ( σύμφωνα με το Στράβωνα, τον Πλίνιο και τον Οβίδιο) τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και η Καλύμνικια μυζήθρα και κοπανιστή συνοδεύουν φαγητά της θάλασσας και της στεριάς που έχουν συναρπάσει και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Η Πόθια

Η Πόθια είναι το πρώτο μέρος που αντικρίζει ο επισκέπτης μόλις κατέβει από το πλοίο. Κτισμένη από την πλαγιά του βουνού ως τη θάλασσα αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και το λιμάνι του. Νεοκλασικά κτήρια με έντονα χρώματα, πολυσύχναστοι δρόμοι και γραφικά στενάκια συνθέτουν μια εντυπωσιακή εικόνα που μένει χαραγμένη στη μνήμη. Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού στο κέντρο του δρόμου με το περίφημο τέμπλο του Χαλεπά, ο αρχαίος οικισμός Δάμος, το σπήλαιο των νυμφών και Κάστρο της Χρυσοχεριάς είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει να δει κανείς στην πόλη της Καλύμνου, όπως αλλιώς ονομάζεται η Πόθια. Εκτός από τα αξιοθέατα η πόλη αποζημιώνει τον επισκέπτη και με δυο φημισμένες για τα νερά τους παραλίες, τη Γέφυρα και τα Θέρμα.

Εδώ επίσης τοποθετούνται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ταχυδρομεία, λιμεναρχείο, η αστυνομία κ.α. Δείτε που βρισκόμαστε σε σχέση με το λιμάνι αλλά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.